De aap en de banaan

Ik zat onlangs aan tafel bij een klant die mij vertelde over een van zijn teams en dan met name over de cultuur. Het klonk mij bekend in de oren en ik zei ‘dat klinkt als het verhaal van de aap en de banaan’, waarna hij bekende het verhaal niet te kennen. Nadat ik het hem had verteld, glimlachte hij en knikte bevestigend. We hebben verder een fantastisch gesprek gehad over hoe culturen ontstaan en tegen beter weten in in stand worden gehouden. Met mijn klant ontwerp ik nu de aanpak om de verandering in te zetten. Op weg naar huis genoot ik van een heerlijke banaan.

Lees zelf het verhaal en trek je conclusie. Als je erover wilt sparren, dan weet je me te vinden.

Hartelijke groet,

Peter

De aap en de banaan

Men neme een kooi met apen. In de kooi wordt een banaan opgehangen, daaronder staat een ladder. Het duurt niet lang of er gaat een aap naar de ladder, maar zodra hij er een voet op zet worden alle apen natgespoten. Een poosje later probeert dezelfde aap of een andere aap het nog eens, met hetzelfde gevolg: weer alle apen nat. Als er daarna nog een aap is die de ladder op wil, zullen de anderen hem dat beletten.

Nu halen we één aap uit de kooi en brengen een nieuwe binnen. De nieuwe aap ziet de banaan en wil de ladder op. Tot zijn grote schrik springen alle apen hem op zijn nek. Na nog een poging weet hij: als hij de ladder op wil wordt hij in elkaar geslagen. Dan halen we een tweede aap uit de kooi en brengen een nieuwe binnen. Nieuweling gaat naar de ladder en krijgt een pak slaag. De vorige nieuwe neemt enthousiast deel aan de afstraffing.

Een derde oude aap gaat eruit en een derde nieuwe komt binnen. Hij gaat naar de ladder en krijgt slaag. Twee van de apen die op hem inbeuken weten niet waarom je de ladder niet op mag.

Oude aap vier eruit en nieuwe aap vier erin, enzovoort, tot alle apen die ooit het natspuiten hebben meegemaakt vervangen zijn. Niettemin gaat nooit een aap de ladder op.

 

‘Waarom niet, meneer?’

‘Dat doen wij hier gewoon niet, jongeman.’

Bron: ‘De gekookte kikker’