Over meebewegen, pijnlijke plekken en flexibel worden

Als je jarenlang dezelfde fysieke bewegingen maakt, dan doe je dat waarschijnlijk zonder enige moeite. Pas als je iets anders moet gaan doen kan het zijn dat je dat voelt. Je merkt dat je niet zo flexibel bent voor die actie. De spieren die je nodig hebt zijn niet lang genoeg, waardoor je iets kunt forceren. Het lichaam geeft signalen af waardoor je in actie kunt komen: langzaam opwarmen en stretchen. Als het pijnlijk blijft en je er zelf niet bij kunt, dan kun je de stap naar de fysio zetten. Je doet er alles aan om mee te bewegen óf je houdt het zoals het was met als gevolg dat je niet mee kunt.

Laten we nu eens de stap naar de ‘mentale spierkracht’ zetten. Naarmate de jaren vorderen en je veel ervaring hebt opgedaan in zowel je privéleven als je zakelijk leven, weet jij echt wel wat voor jou werkt en wat niet. Misschien worden er nu wel zaken van je verwacht waarvan je denkt dat je er niet in mee wilt gaan of kunt gaan. Wat jij werkelijk kunt wordt enorm beïnvloedt door jouw manier van denken.

Wij bezitten de gave van zelfreflectie, wij kunnen ons denken en handelen onderzoeken. Dit maakt dat wij ons kunnen aanpassen aan veranderingen en niet zullen falen. Toch is het zo dat dit niet iedereen volledig zelfstandig lukt. Want om jezelf de juiste vragen te stellen betekent dat je soms moet toegeven: foute stappen toegeven of toegeven wat je begrenzingen zijn. Omdat dit een pijnlijke exercitie kan zijn, stel je jezelf die vragen dus niet. Dat is het moment dat je vastloopt en pijnlijke plekken krijgt.

Als je zelf niet bij die pijnlijke plekken kunt, en dus niets doet, wordt je stijver en meebewegen wordt steeds moeilijker. Hier kun je een keuze maken: wil ik meebewegen of niet?

De fysio die jouw ‘mentale spieren’ los maakt is jouw coach, die je helpt mee te bewegen in de veranderingen die elke dag plaatsvinden.